Ako natrvalo zakázať aktualizáciu systému Windows 10

Na rozdiel od starších verzií Windowsu Windows 10 neposkytuje dostatočnú kontrolu na inštaláciu bezpečnostných a systémových aktualizácií. V systéme Windows 10 sa kumulatívne aktualizácie sťahujú automaticky a nie je možné ich vypnúť alebo zakázať. Používatelia sú preto nútení inštalovať nové aktualizácie zakaždým, keď chcú reštartovať alebo vypnúť svoj počítač. Je to mimoriadne nepríjemné, pretože systém Windows naďalej sťahuje aktualizácie na pozadí, aj keď pracujete. Zatiaľ čo tí s obmedzenou šírkou internetového pásma a ktorí nechcú čakať donekonečna na inštaláciu aktualizácií, tiež nemajú na výber.

Nech je dôvod akýkoľvek, je isté, že väčšina ľudí chce možnosť zakázať aktualizácie v systéme Windows 10. Existuje však niekoľko riešení, ako zastaviť a zabrániť systému Windows 10 v samovoľnom sťahovaní aktualizácií softvéru. Väčšina z nich je však pre základného používateľa trochu pokročilá a na Windows 10 Home nefungujú. Našťastie existuje šikovný freeware, ktorý vám umožní povoliť alebo zakázať automatické aktualizácie v systéme Windows 10 jediným kliknutím.

Upozornenie: Vypnutím aktualizácií systému Windows zabránite vášmu systému v prijímaní najnovších bezpečnostných záplat a robíte ho zraniteľným voči potenciálnym hrozbám.

Ako natrvalo vypnúť automatické aktualizácie v systéme Windows 10

Windows Update Blocker“od Sordum je vynikajúci nástroj, ktorý ponúka riešenie jedným kliknutím na úplné zapnutie alebo vypnutie automatických aktualizácií systému Windows 10. Automaticky nakonfiguruje systémové nastavenia, aby používatelia nemuseli manuálne vypínať služby aktualizácií systému Windows a meniť nastavenia v Editore zásad skupiny. Tento nástroj tiež bráni systému Windows stiahnuť pomocníka pri aktualizácii a vynútiť si aktualizácie verzií. Zaujímavé je, že ide o prenosný program, ktorý nevyžaduje inštaláciu.

Windows Update Blocker podporuje aj Windows 10 Home edition, ktorý inak obmedzuje prístup k Editoru databázy Registry a skupinovej politiky. Vyskúšali sme to na Windows 10 Pro 1803 a tento nástroj bol testovaný aj na podporu Windowsu 10 1809. Teraz sa pozrime, ako používať WUB v systéme Windows 10 na blokovanie aktualizácií.

  1. Stiahnite si Windows Update Blocker. (Veľkosť: 421 kB)
  2. Rozbaľte stiahnutý súbor na požadované miesto.
  3. Spustite súbor Wub.exe a umožnite programu vykonať zmeny.
  4. Ak chcete zablokovať automatické aktualizácie systému Windows, vyberte možnosť „Zakázať službu“.
  5. Zaškrtnite možnosť „Chrániť nastavenia služby“. Tým sa zabráni nekontrolovanej zmene.
  6. Kliknite na tlačidlo „Použiť teraz“.

To je všetko! Windows 10 už nebude môcť získavať nové aktualizácie. Červený krížik v aplikácii znamená, že služba automatických aktualizácií je vypnutá. Teraz prejdite na Windows Update v nastaveniach OS a zobrazí sa chyba oznamujúca, že „Pri inštalácii aktualizácií sa vyskytli nejaké problémy...“. Rovnaký nástroj môžete použiť na opätovné zapnutie služby aktualizácie systému Windows, kedykoľvek budete chcieť aktualizovať svoj systém.

Okrem systému Windows 10 tento super užitočný nástroj funguje so systémami Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows Vista a Windows XP (32 a 64-bit). Tím, ktorý stojí za nástrojom, tiež sleduje a často aktualizuje nástroj, aby sa zaistilo, že funguje.

Tagy: TipyWindows 10